Detta är Stensättra

STENSÄTTRA - en 2 000 årig stormansborg?
Stensättra är den fornborg som är den bäst bevarade i Huddinge. Från krönet har man en fantastisk utsikt över sjön Orlången.
En sak som skiljer fornborgen från dom andra, är att den ligger på en ganska jämn bergsplatå. Berget stupar i öster, söder och väster. Flera murrester finns bevarade. I sydvästra delen spärrar en mur av en mindre klyfta.
Ingången och murrester finns på den norra sidan. Borgen är lättillgänglig och väl uppe på toppen kommer har man en otrolig utsikt.
Den ligger i Stensättra, vid Flemingsbergsviken, ca 900 m nordväst om Stensättra by.

Önskestenen

Cirka 500 meter nordväst om Stensättra gård finns "Stöttestenen", eller "Önskestenen" som den också kallas. Ett massivt stenblock som enligt folktraditionen skulle uppfylla de förbipasserandes önskningar. Men villkoret var att man hjälpte till att stötta upp stenen med pinnar eller käppar.

När du passerar "Stöttestenen" kan du se att den gamla traditionen lever kvar än idag.

Vägbeskrivning: Tag av västerut från Lännavägen, in på Stensättravägen. Stenen står invid grusvägen (vandringsled) ca 500 meter efter Stensättra gård.

Stensättra (Sundby)

Värdering
Landskapet utgör exempel på Södertörns sönderslitna och uppsplittrade landskapsbild. Stensättramiljön innehåiler många olika fornlämningstyper och en väl bevarad gårdsmiljö. Den yttre miljön är väl hävdad och det historiska skeendet är pedagogiskt lättbegripligt. Eventuella ingrepp skall utföras med största försiktighet. Anläggningar av typ vägar, kraftledningar, värmekulvertar mm bör detaljanpassas till landskapsbilden helst med antikvarisk medverkan. Detta gäller även anläggningar för rörliga friluftslivet samt om- och nybyggnader. Ytterligare fritidsbebyggelse bör undvikas. Gården är kulturhistoriskt värdefull och området ingår i ett större område av kulturhistoriskt länsintresse.

Beskrivning
Småskaligt sprickdalslandskap med skog, höga bergspartier, klippbildningar med insprängda relativt små odlade arealer. Gårdsbildning med huvudbyggnad med tillbyggd flygel, gårdsplan med lindar, trädgård i sluttning mot sjö i, ekonomibyggnader, div bostadshus, torp och uthus. Fornlämningar av skilda slag: äldre bytomt med tillhörande gårdsgravfält, riskast vid Flyttblock intill gammal väg och fornborg. Invid de nutida odlingsytorna finns äldre åkersystem registrerade.

Namnet Stensättra syftar troligen på fornborgen (fornl nr 122), sten = befäst plats. Det finns belagt från 1460 (Stensaetre). Gården hade från 1500-talet karaktär av större torp under Sundby. På 1830-talet var den självständig för att senare komma att tillhöra Balingsta. Omkring 1900 gjordes den
till ett mönsterjordbruk. Huvudbyggnaden är från 1820-talet med en tillbyggd flygel från ca 1925. Fortfarande på 1630-talet låg gården på den nu övergivna bytomten (242). Gravfältet (123) är ett av de större i Orlångenområdet och förmodligen vikingatida. Vägen genom området är av gammalt datum, vilket indikeras av ett riskast (244), "Önskestenen", och den gamla gårdstomtens läge vid vägen. Området koloniserades troligen under viktingatid och bör ha haft gården Uppsala som ursprung.

 

 

Ref: Huddinge Kommun samt Stockholms läns museum.